Ministrul Mediului susține că nivelul radiațiilor nu a crescut deloc nici în Ucraina, nici în România. Ce spune Ciucă despre Zaporojie
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a transmis, miercuri, că nivelul radiaţiilor din perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România. Cât despre valorile înregistrate la centrala nucleară de la Zaporojie, acestea nu reprezintă un motive de îngrijorare pentru populație, a dat asigurări oficialul UDMR. Și premierul Nicolae Ciucă a făcut apel la calm.
Guvernul României, precizări despre nivelul de radiații din Ucraina
După ce CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) a precizat că sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și că nu indică depășiri peste valorile normale, Guvernul României a făcut câteva precizări pentru populație. Iată ce au declarat premierul Nicolae Ciucă și ministrul Mediului, Barna Tanczos.
„Zilele trecute au apărut foarte multe informaţii contradictorii cu privire la situaţia centralei de la Zaporojie. Am avut o discuţie telefonică destul de lungă cu domnul ministru al Mediului din Ucraina şi domnul Strilets (n.r. – ministrul Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strilets) a subliniat încă o dată faptul că sistemul de monitorizare a radiaţiilor din Ucraina este funcţional. A fost dezvoltat şi completat cu noi unităţi de măsurare a radiaţiilor în urma donaţiilor primite de la statele europene. Este un sistem care raportează zilnic datele măsurate şi le trimite la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, aşa cum facem şi noi. Reţeaua Naţională pentru Supravegherea Radioactivităţii Mediului, care funcţionează sub autoritatea Agenţiei Naţionale pentru Mediu, este o reţea funcţională, care preia zilnic datele unde se validează şi se trimit la Agenţia Internaţională. Datele măsurate, validate şi transmise la Agenţia Internaţională nu justifică în niciun fel îngrijorările din spaţiul media sau de la nivelul populaţiei. De la începutul războiului, această monitorizare este una continuă, validările de date se fac continuu, zilnic”, a explicat Barna Tanczos.
Ce spune premierul Ciucă
Potrivit oficialului din Guvern, datele certifică faptul că nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România. Ministrul Mediului a mai spus că păstrează legătura cu oficialii de la Kiev, cu care are contact permanent.
Miercuri mai devreme, premierul Nicolae Ciucă i-a liniștit pe români cu privire la situația nucleară de la Zaporojie: „Nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare”.
„Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu și suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene de specialitate, precum și cu partenerii noștri din Ucraina. De asemenea, pot să spun că instituțiile statului au luat măsuri și sunt pregătite permanent să informeze în timp util și de asemenea, avem luate toate măsurile pentru protejarea populației”, a afirmat șeful Guvernului.
Recent, instalația nucleară din oraşul Energodar (regiunea Zaporojie) a fost bombardată intens, suferind unele pagube, dar infrastructura critică este considerată a fi intactă. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru atacuri.